خانه > مطالب و نوشته های نقاشی > نقاشی دیجیتال

نقاشی دیجیتال

امروزه نقاشی دیجیتال بر روی بسیاری از هنرهای بصری و حتی صنایع تاثیرات زیادی داشته است. نقاشی دیجیتال یکی از راههای نقاشی است که با کامپیوتر انجام شده و در فضای دیجیتال خلق می شود. این هنر یکی از زیر مجموعه های هنرهای دیجیتال می باشد. فضای دیجیتال به معنی یک پیکیج نرم افزاری و یا نرم افزارهای گرافیکی می باشد. این پکیج ها و نرم افزارها امکانات وسیعی را در اختیار هنرمند برای خلق آثار هنری قرار می دهد. این نرم افزارها و ابزارها به نتیجه کار هنری شکل خاصی را می بخشد که کاملا آنرا از هنر نقاشی سنتی جدا می سازد. یکی از ابزارهای امروزی و جالب توجه در این حوزه این است که هنرمند نقاش می تواند به شکل و صورت سنتی، با ابزار دیجیتال و با انتخاب قلموی دیجیتال به نقاشی بپردازد. و فقط در عوض بوم نقاشی، در فضای دیجیتال به خلق اثر هنری میپردازد. اما همانطور که گفته شد نتیجه بصری آن با نقاشی سنتی متمایز می باشد.


یک نمونه نقاشی دیجیتال

یک نمونه نقاشی دیجیتال


نقاشی دیجیتال در مقایسه با نقاشی سنتی امکانات بیشتری را در اختیار هنرمند قرار می دهد، در نقاشی دیجیتال می توان از عنصر خط کمتر استفاده کرد. در این فرایند می توان از لایه های گوناگون به شکل مستقل برای خلق اثر بهره برد. شما همه گونه رنگ و همه نوع قلمو را به سهولت در دسترس خواهید داشت. به طور کلی تمامی ابزار نقاشی به سرعت در اختیار شما قرار خواهد گرفت. مطلب بعدی اینکه شما با استفاده از ابزار برگشت به عقب یا به جلو، undo وredo میتوانید تا رسیدن به نتیجه دلخواه این کار را ادامه دهید. همینطور با استفاده از قلم نوری و تلبت، هنرمند نقاش ابزاری شبیه به قلم مو یا مداد و ساپورت سنتی را در جهت طراحی ساده تر در اختیار دارد. نقاشی دیجیتال در بسیاری از رشته های بصری و هنری که با خلاقیت سر و کار دارند مورد استفاده قرار می گیرد. به همین دلیل این رشته تاثیر گسترده ای بر روی متخصصان در این رشته ها داشته است. برای مثال بسیاری از هنرمندان انیماتور و کاراکتر سازهای دو بعدی از نقاشی دیجیتال برای پروژه های خود استفاده می کنند. در عین حال هنرمندان طراح سه بعدی نیز از این ابزار برای ساختن و قرار دادن تکستچر های گوناگون در پروژه خود استفاده می نمایند.


تکسچر برای طراحی سه بعدی

تکسچر برای طراحی سه بعدی


همانطور که همه چیز به طرف دیجیتال شدن پیش می رود و کار فیزیکی رو به کاهش است، نقاشی دیجیتال نیز تبدیل به ابزاری برای تمرین و آموزش شده است. در استودیوهای ساخت و تهیه ویدئو گیم و انیمیشین، نقاشی و طراحی سنتی بسیار کم به چشم می خورد. زیرا ابزار نقاشی دیجیتال تبدیل به وسیله اصلی برای این هنرمندان شده است.

به طور کلی هنر دیجیتال از دهه 60 میلادی به وجود آمد. برخی نشانه های پیشرو آن از دهه پنجاه نیز وجود داشته است. هنرمندی به نام جیمز والکر در دهه 80 میلادی از کامپیوتر به صورت محدود به عنوان یک ابزار نقاشی استفاده کرد. از این رو وی را می توان پیشرو هنر نقاشی دیجیتال نامید. وی در طول فعالیتهای هنری خود از ابزارهای گوناگون دیجیتال مانند عکس، قلم های مختلف نوری، کامپیوتر و نرم افزارهای گوناگون برای خلق آثار هنری استفاده کرد. بسیاری از آثار وی جنبه های نقاشی دیجیتال و سنتی نقاشی دیجیتال را همزمان در خود جای میدهند. در برخی از آثار او تمایز بین این دو حوزه مشکل می نماید.


یک اثر از جیمز والکر

یک اثر از جیمز والکر


فرایند انتقال نقاشی از روش سنتی به دیجیتال فرایند جالبی می باشد. در این روند افرادی مانند جیمز والکر - که شرح وی گذشت - وجود دارند که روش های منحصر به خود را با ابزار گوناکون خلق کردند. همینطور نقاشان و هنرمندان دیگری مانند رالف مک کوایر نیز در این حوزه فعالیت کرده اند که به صورت سنتی نقاشی می کرده اند. اما آثار مک کوایر به شکل زیبا و باور نکردنی به نسخه های دیجیتال تبدیل شده و بسیاری از نقاشی های وی تبدیل به صحنه های مجموعه فیلمهای معروف جنگ ستارگان شد.


یکی از نقاشی های رالف مک کوایر

یکی از نقاشی های رالف مک کوایر


اگر بخواهیم در مورد تاریخ نقاشی دیجیتال صحبت کنیم نمی توان از نام بردن هنرمندان مولتی مدیا صرف نظر کرد. بیل اتکینسون و سوزان کی یر نرم افزار مک پینت را خلق کردند. این نرم افزار ریشه نرم افزارهای نقاشی دیجیتال می باشد. با وجود محدودیت های کامپیوتر های خانگی و ضعف قدرت پردازش در آنها، اولین نسخه مک پینت در سال 1984 با قابلیتهای بسیار محدود منتشر شد. این نرم افزار در مقایسه با نرم افزارهای امروزی بسیار سطح پایین میبود. و ظاهر آن نیز از زیبایی برخوردار نبوده و ظاهری خشن و خشک داشت. و در عین حال کار با آن بسیار کند و خسته کننده پیش میرفت و به طور کل حرف زیادی در مقابل نقاشی سنتی برای ارائه نداشت. به واقع مقایسه نرم افزارهای آن دوران با دوران حاضر مقایسه ای نا برابر می باشد و امروز در این حوزه جهش های بسیار بزرگی، هم در سخت افزار و هم نرم افزار رخ داده است. در نوزدهم فبریه 1990 اولین نسحه نرم افزار فوتوشاپ منتشر شد. محیط آن شباهت زیادی به محیط نرم افزار مک پینت داشت و به طور کل از همان نرم افزار الهام گرفته بود.


فتوشاپ اولیه

امروزه نرم افزار فتوشاپ به عنوان یک ابزار قدرتمند برای ادیت عکسها به کار می رود. اما در عین حال در حوزه نقاشی دیجیتال نیز بسیاری از هنرمندان این عرصه از این نرم افزار استفاده می کنند. پس از سال 2009، نرم افزار فتوشاپ جهش قابل توجهی در حوزه نقاشی دیجیتال از خود نشان داد و نرم افزار منتشر شده در این سال از قابلیتهای بسیار خاصی برخوردار شد. اما یکی از مهمترین و کاربردی ترین نرم افزارها برای نقاشی دیجیتال نرم افزار کرل پینتر می باشد. این نرم افزار از توانایی های بالقوه ای در نقاشی دیجیتال برخوردار است. این نرم افزار شبیه ترین نرم افزار نقاشی دیجیتال به نقاشی سنتی می باشد. شاید یکی از بارز ترین و مورد توجه ترین ویژگی های این برنامه کامپیوتری، پالت رنگ آن می باشد که شباهت بسیاری به پالت رنگ در نقاشی سنتی را دارد. به واقع این قابلیت در دیگر نرم افزارهای نقاشی دیجیتال به کیفیت این نرم افزار یافت نمی شود. در این نرم افزار هنرمند نقاش خود را در دنیایی مابین نقاشی دیجیتال و نقاشی سنتی حس می کند.


نمایی از نرم افزا کرل پینتر

نمایی از نرم افزا کرل پینتر


در پایان باید این نکته را یادآور شد که ابزار نقاشی دیجیتال نیز تنها یک متریال و وسیله در جهت خلق آثار هنری می باشد و نمی توان از آن انتظار معجزه داشت. بنابراین کاملا واضح و عیان میباشد که بدون گذراندن دوره های هنرهای زیبا مانند اصول طراحی و نقاشی، رنگ شناسی و ترکیب بندی، ابزار دیجیتال نیز موثر واقع نخواهد شد. بنابراین برای موفقیت در این حوزه دانش و آموزش مفید و موثر در حوزه طراحی کاملا مورد نیاز و ضروری می باشد.


گرد آوری و تهیه مطالب: جواد اکبر زاده


مطلب بعدی